1. Region Gotland avslår tillstånd på tveksamma grunder

2013/06/29

Share Button

Bakgrund

Jag heter Mats Alyhr har under väldigt många år varit verksam som företagare på Gotland, min huvudsakliga verksamhet är/var försäljning av brända mandlar. Jag driver även en drop-in solariekedja som heter Solia, där vi har två solotek i Visby, ett i Hemse och ett i Kalmar. På senare tid har jag även börjat engagera mig i familjeföretaget AB Henrik Alyhr som nu mer är ett fastighetsbolag men som tidigare drivit verksamhet inom bilbranschen. Ut över dessa verksamheter jobbar jag med diverse internetbaserade projekt.

Brända Mandlar är den verksamhet som gjort det möjligt för mig att utveckla mina företag, den grund som mitt/mina företag byggts upp på. Denna grund har nu slagits sönder av Region Gotland efter att dom plötsligt gett mig avslag på en försäljningsplats som jag haft i 5år, av anledningar som jag ännu inte känner att dom gett mig svar på.

Jag har nu kämpat sedan 12 Mars 2013 för att få tillbaka mitt tillstånd som avslogs av Region Gotland på för mig än idag okända, eller i alla fall väldigt tveksamma grunder. På senare tid har jag förstått att jag troligen aldrig kommer få mitt tillstånd beviljat. Även om jag skulle få det så är det för sent att få tillbaka dom anställda som tidigare år jobbat hos mig och vet hur verksamheten fungerar. Dock jobbar jag fortfarande hårt och förväntar jag mig att få tillfredsställande svar från regionen varför dom hanterat detta som dom gjort, samt att dom förklarar hur det får gå till som det gör när man försöker få kontakt/hjälp/svar från regionen.

Att det ska ta dagar/veckor att få “svar”, att man ska behöva påminna både en, två och tre gånger innan man får “svar” anser jag vara oacceptabelt. Det som är ännu värre är dom tjänstemän som inte verkar anse att sig skyldiga att stå för beslut som dom fattar och kunna berätta för inblandade varför besluten tagits och på vilka grunder, utan att dom helt enkelt anser att en bra lösning är att “stoppa huvudet i sanden” och helt enkelt strunta i att svara.

Nedan finner ni den första läckan som publiceras på GuteLeaks.se. Jag vet att väldigt många är missnöjda med Regionens hantering av både små och stora saker och jag hoppas att det finns fler som vill dela med sig av sina problem/erfarenheter med anknytning till Region Gotland och vill publicera dom på denna sida.

Anita_klingvall_1_1 Anita_klingvall_2Anita_klingvall_3 Anita_klingvall_4Anita_klingvall_5 Anita_klingvall_6 Anita_klingvall_7 Anita_klingvall_8

Anita_klingvall_9_2

Anita_klingvall_10 Anita_klingvall_11

 

Efter detta E-mail förstod jag att jag spenderat en hel månad åt att försöka få svar på mina frågor av Anita helt i onödan, Anita visade ju nu tydligt att hon inte anser sig behöva ge svar på vad hon har för grunder för det beslutet hon tagit. Jag bestämde mig då för att ta reda på vem som var Anita Klingvalls chef och försöka föra diskussionen vidare med denna. Jag fick efter lite forskning tips om att ta kontakt med Ann-Sofi Lindskog vilket jag då gjorde.

 

Ann-Sofie_lindskog_1_del1 Ann-Sofie_lindskog_1_del2 Ann-Sofie_lindskog_1_del3 Ann-Sofie_lindskog_1_del4Ann-Sofie_lindskog_2 Ann-Sofie_lindskog_3 Ann-Sofie_lindskog_4 Ann-Sofie_lindskog_5 Ann-Sofie_lindskog_6 Ann-Sofie_lindskog_7 Ann-Sofie_lindskog_8 Ann-Sofie_lindskog_9 Ann-Sofie_lindskog_10 Ann-Sofie_lindskog_11Ann-Sofie_lindskog_12

Läs Vision Gotland 2025 här.

Efter detta E-mail Måndagen 27 Maj ringde Ann-Sofi Lindskog ganska omgående upp mig för att prata, tyvärr har jag ingen inspelning av detta samtal att bifoga. I kortet så sa hon att det var tråkigt att jag kände mig orättvist behandlad. Jag tog upp ett par exempel på andra tillstånd som med deras nya hårda syn bör vara tveksamma och frågade om dessa beviljats i år, och klargjorde att jag förväntade mig att så inte var fallet med tanke på att dom givit mig avslag.

Ett av dom tillstånd jag tog upp gäller en butik som bedriver glassförsäljning utanför på kommunal mark och tar betalt på plats. Hon sa då att det var inga problem då dom hade personal utanför som tog betalt(?!). Jag ifrågasatte då detta då hon i tidigare E-mail haft som anledning att jag fått avslag bland annat för att betalningen måste ske inne i butiken. Jag tog även upp ett par andra som jag i efterhand har kollat upp och där det visar sig att dom även i år är beviljade. Dock vill jag inte lyfta upp dom här då det ökar risken att jag ställer till det för den personen som har tillståndet.

Efter vårt samtal kändes det som att Ann-Sofi hade “mjuknat” lite och hade förståelse för hur hur viktigt det var för mig och min verksamhet med den berörda platsen. Hon lovade att hon skulle ta upp det hela igen på ett möte senare samma vecka och sedan höra av sig. När vi lagt på hittade jag även en påminnelse i posten på fakturan för min andra mandelplats på Öster Centrum. Då jag inte har möjlighet att få ekonomi på bara en plats (som jag tidigare förklarat i mail) mailade jag påminnelsen till henne och bad att hon skulle makulera den eller flytta fram förfallodatumet tills dess att vi hade hittat en lösning för den andra platsen.

Ann-Sofie_lindskog_13

Ann-Sofi Lindskog hörde aldrig av sig under den veckan, inte heller veckan efter eller veckan efter den, jag förstod då att jag tolkat den förståelse som jag trodde att hon hade när vi pratade i telefon helt felaktigt, och att hon valt att gå vidare på “huvudet i sanden metoden” och hoppades på att jag skulle ge upp. Men den 17 Juni fick jag ett inkassokrav med automatik vilket satte käppar i hjulet för hennes försök…

Ann-Sofie_lindskog_14 Ann-Sofie_lindskog_15 Ann-Sofie_lindskog_16

Efter detta förstod jag att detta var slutet för min mandelverksamhet på Gotland, den verksamhet jag startade som liten och har byggt upp under hela mitt yrkesverksamma liv. Som tur är har jag många bollar i luften och jag har “flera ben att stå på”. Detta kommer så klart att drabba mig hårt ekonomiskt och begränsa mitt företags utveckling en period, men jag är inte orolig för min framtid. Men hur är det för andra som hamnar i situationer som denna?

Genom att nu starta GuteLeaks.se, hoppas jag på att kunna uppmuntra andra företagare och privatpersoner som hamnat i liknande situationer att träda fram och publicera sina erfarenheter. Jag vet att missnöjet med Regionens sätt att agera och hantera smått som stort är enormt. Jag är även helt övertygad om att bara en bråkdel av allt som händer tas upp i media.

För att vi ska kunna få någon förändring måste ALLA tveksamheter som sker lyftas upp i ljuset så att Regionen tvingas agera på ett acceptabelt sätt. Det ska inte vara ett alternativ för tjänstemän och politiker att använda sig av “Sticka huvudet i sanden taktiken” för att slippa stå till svars för dom beslut som fattas. Sitter man på en maktposition där ens beslut påverkar andra, så anser jag att man har ett ansvar att kunna stå för besluten och berätta på vilka grunder dom tagits. Viktigt är även att beslutens grunder gäller för ALLA och tillämpas konsekvent, och inte baseras på vilket humör beslutsfattaren har vid detta tillfälle.

//Mats Alyhr

Share Button